Orszak świętego Marcina wjechał do Mortęg

2017-11-11 15:52:02(ost. akt: 2017-11-14 13:57:13)

Autor zdjęcia: Marcin Zalewski

W Pałacu Mortęgi odbył się festyn Gęsina na Świętego Marcina. Liczni goście mogli zwiedzić pałac, posłuchać muzyki i odkryć na nowo regionalne tradycje jedzenia gęsi.
Sobotni festyn świętomarciński rozpoczął się od rozgrzewającego występu zespołu folklorystycznego Anibabki z Kurzętnika, po czym nastąpiło oficjalne rozpoczęcie i wjazd orszaku św. Marcina na teren Pałacu Mortęgi. Goście mieli okazję skorzystać ze stoisk z wyrobami regionalnymi czy zrobić zdjęcie z członkami bractwa rycerskiego. Co pół godziny przewodnik oprowadzał po terenie pałacu i opowiadał historię ksieni Małgorzaty Mortęskiej. W budynku dawnego spichrza trwał również konkurs piosenki "Marcińskie Talenty", w którym brało udział kilkanaścioro dzieci z Nowego Miasta, Lubawy, Iławy i okolic. Do tego atrakcje przygotowali lubawscy strażacy, a szef mortęskiej kuchni prezentował sposoby przygotowania dań z gęsi. Licznie zgromadzeni goście festynu, pomimo wietrznej i chłodnej pogody, docenili możliwość rodzinnego spędzenia święta niepodległości i wejścia na teren odrestaurowanego z pietyzmem zabytkowego kompleksu Mortęgi na ziemi lubawskiej.

Warto przypomnieć, że przed drugą wojną światową gęś była bardzo popularnym rodzajem drobiu na terenie byłych Prus. Historyczne książki kucharskie z Pomorza, Wielkopolski i Prus Wschodnich są pełne przepisów na pieczoną gęś czy podroby. Regionalna tradycja zaginęła wraz z powojenną unifikacją i ubóstwem, by od kilku lat na nowo przeżywać swoisty renesans.

mzal




Czytaj e-wydanie


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.
Swoją stronę założysz TUTAJ ".
Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor HrywnaCzytaj e-wydanie


Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. malinka #2373386 | 77.87.*.* 13 lis 2017 14:16

    Grochówki podano naparstek cena 10zł.,bigosu mała łyżeczka również 10zł.W RESTAURACJI CZARNINA NIESMACZNA -jakieś dziwne przyprawy. Reasumując nic specjalnego.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  2. rychu #2372427 | 79.188.*.* 12 lis 2017 00:24

    szczera prawdaa o całym zamieszaniu ktoś kto o gęsi ma zero pojęcia nie powinien wogóle brac się za temat.disiejsza impreza o kant.władowali kupe kasy ale to nie natym polega

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  3. Ja #2372333 | 84.234.*.* 11 lis 2017 21:26

    Fajna impreza ale jedno pytanie czy Pan Szynaka opłacił w UM pobyt OSP na jego imprezie czy to znowu jakaś Strażacka samowola bo rozumie ze jest sponsorem Bractwa które jest również finansowane przez UM bo jeżeli nie to czyżby również prywata. W poniedziałek zadzwonię do UM aby się upewnić

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (4)

    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5