Pierogi z Sampławy w "Polsce od kuchni"

2021-05-24 17:42:09(ost. akt: 2021-05-26 09:07:17)

Autor zdjęcia: KGW Sampława

Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji.
Aby podkreślić rolę Kół Gospodyń Wiejskich w promowaniu bogactwa oraz różnorodności lokalnej tradycji a także pogłębić wiedzę o kulturze każdego regionu przygotowane zostały cztery konkursy angażujące Koła z całej Polski. Koło Gospodyń Wiejskich z Sampławy w gminie Lubawa, postanowiło zaprezentować swoje pierogi.
— KGW Sampława zakwalifikowało się do II etapu ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą "Polska od kuchni" — mówi Agnieszka Dombrowska, prezes KGW Sampława.
Do I etapu konkursu kulinarnego zgłosiły się 892 Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Pierogi z Sampławy są jednym z 19 dań walczących o wielki finał. Trasa Festiwalu rozpocznie się 29 maja 2021 r. i obejmie cały kraj. Festiwal odwiedzi każde województwo by zaserwować uczestnikom bezpłatne wydarzenia okraszone wspaniałą atmosferą lokalnych społeczności oraz regionalnej kultury i tradycji.
— Zaproszenie do udziału w konkursie „Polska od Kuchni” dostałyśmy od organizatorów — mówi Agnieszka Dombrowska — Zgłaszając się, trzeba było wysłać przepis na potrawę wraz ze zdjęciem, opisem Koła Gospodyń, a także wskazaniem powiązania potrawy z regionem.
Specjalnością KGW Sampława są pierogi dlatego one zostały zgłoszone do konkursu.
— Na Festiwalu „Polska od Kuchni ‘’ zaprezentujemy „pierogi po wiejsku’’ — danie wyjątkowe, stworzone przez członkinie KGW Sampława. Danie to gości na naszych rodzinnych stołach, zyskało także uznanie wśród smakoszy pierogów, ponieważ przygotowywane jest z prostych produktów, ogólnodostępnych, a co najważniejsze naszych, tradycyjnych. Do pierogów używamy produktów od lokalnych producentów np. kiszona kapusta pochodzi z pobliskiej kwaszarni, swojska kiełbaska — z rodzinnej wytwórni wędlin, cebula i ziemniaki — z naszych przydomowych ogródków i od lokalnych rolników, a mąka z najlepszej jakości zbóż. Nasze pierogi znalazły się już na wielu stołach, a zamówień przybywa. Dlatego dużo czasu poświęcamy na ich lepienie.
Podczas każdej Edycji Wojewódzkiej Festiwalu przeprowadzone zostaną Półfinały Wojewódzkie konkursów. Już na tym etapie na uczestników będą czekać niezapomniane emocje, a na zwycięzców wartościowe nagrody. W naszym województwie, Festiwal zaplanowany jest na 17 lipca 2021 roku w Skansenie w Olsztynku. Tam właśnie będzie można spotkać cudowne Gospodynie z Sampławy i skosztować ich popisowe pierogi.
Finał Festiwalu odbędzie się 25 września 2021 r. na PGE Narodowym w Warszawie.

Nasze pierogi są wyjątkowe, tworzone z pasji do gotowania, przygotowywane z tradycyjnych produktów od lokalnych producentów Ziemi Lubawskiej. Przepis na ciasto , to przepis według którego , pierogi przygotowywały nasze mamy , babcie, prababcie a teraz nasze pokolenie. Farsz do pierogów po wiejsku - to autorski przepis pań z naszego koła gospodyń.

KGW Sampława:

Alina Laskowska
FOT. KGW Sampława


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5