Kartoflanka, placki, kaczka i wątróbka z jabłkami — takich potraw można było skosztować podczas Regionalnego Święta Jabłka w Lubawie!

2018-09-30 16:36:35(ost. akt: 2018-09-30 16:49:27)

Autor zdjęcia: Katarzyna Michalska

Ostatnia sobota września w Lubawie upłynęła pod znakiem I Regionalnego Święta Jabłka. Impreza promująca nasze polskie jabłka i potrawy, które można przyrządzić z tymi owocami, odbyła się w Miejskich Łazienkach.
I jabłko ma swoje święto, a jego gospodarzem po raz pierwszy została Lubawa. Impreza promująca tradycyjną żywność, głównie jabłka z polskich sadów, zorganizował lubawski samorząd pod honorowym patronatem marszałka województwa warmińsko-mazurskiego, Gustawa Marka Brzezina.

Mieszkańcy i goście mieli okazję obejrzeć m.in. pokazy gotowania na żywo w wykonaniu znakomitych kucharzy, którzy zaprosili do degustacji dań. Byli to: Ireneusz Koniuszek - Szef Kuchni w Zamku Ryn, Mariusz Gachewicz - Szef Kuchni na Zamku w Gniewie oraz Wiesław Mergalski - Szef lubawskiej Karczmy nad Sandelą.

Uczestnicy imprezy mieli okazję skosztować m.in. placków z musem jabłkowym, ryżu z cynamonem, miodem i jabłkami, faszerowanych jabłek z kus-kusem, kaczki z jabłkami i buraczkami, wątróbki z jabłkami czy lubawskiej kartoflanki z jabłkami.

"Smaczne" świętowanie ubogaciły występy artystyczne - Jana Bernarda - multiinstrumentalisty i zespołu folklorystycznego Żywica z Ukrainy.

Najmłodszych zaproszono do przygotowywania owocowych sałatek i do konkursu w piciu soku.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5